Perus australian

Perusi de culori

Papagal cantator

De unde provin perusii?

Perusii sunt originari din Australia , fiind  înregistrată specia ca atare în 1804. Când acest animal mic a fost descoperit, frumusețea sa a provocat foarte repede ca mii de animale au fost capturate pentru a le comercializa. Asadar, călătoriile lungi de transport și necunoasterea alimentatiei acestor animale au cauzat decesul a peste 95% din animalele capturate.

Deși perusul cel mai comun este perusul verde sau galben, albastru, pe parcursul celor două secole de reproducere crescatorii au dat  nașterea unor noi culori , cum ar fi gri, peeps sau violet.

Care sunt cele mai comune caracteristici ale perusilor?

Perusii, de regulă, măsoară 18 cm de la cap până la vârful coada , deși există o varietate puțin mai mare și cântărește aproximativ 35 gr . Soiul sălbatic, cel mai cunoscut, are partea inferioara de culoare verde, cu un cap gălbui și dungulite negre pe partea din spate a acestuia. Cu toate acestea, gâtul și fruntea lui au o culoare galbenă netedă, cu un spot violet pe obraz și trei puncte negre care încadrează fiecare parte a bazei gâtului.

În centru are pete negre, care sunt vizibile numai când se desfac aripile. Ciocul său curbat în jos are o culoare cenușiu și picioarele sale sunt de un ton cenușiu albastru, cu două degete în față și două în spate. Acest lucru le face mai ușor să stea pe ramurile copacilor, cablurilor și să se hrănească cu semințe.

Care este comportamentul perusilor?

Spre deosebire de alte păsări, perusii sunt animale foarte sociabile . De obicei trăiesc în carduri, deși sunt destul de teritoriale chiar și în rândul lor. Cu oamenii, ei nu au, de obicei, multe probleme de sociabilitate, fiind capabili să se obișnuiască  cu ei și să-i trateze ca pe unul de-al lor.

Când un perus trăiește în captivitate, există o serie de linii directoare care îl ajută pe proprietar să cunoască stadiul perusului. De exemplu, atunci când se spala și curăță penajul cu ciocul, punând fiecare pana la locul ei, animalul se curata, un semn că se simte confortabil în cușcă. Desigur, ciocul va fi, de asemenea, curățat și va emite un ciripit clasic, cântecul său. Deși unii perusi sunt timizi și ii costă un pic să cânte.

Nu este singurul semn pe care îl va face acest animal. Poziția pe care o ia este, de asemenea, un mesaj către proprietar. Dacă sta pe un singur  picior se odihnește, dar dacă întinde o aripă și un picior în același timp, înseamnă că trebuie să faca exercitii, dar cușca este prea mică pentru el sau se simte prizonier.

În cazul ridicării penajului, dând corpului său forma unei mingi, este un semn că animalul se simte rece și are nevoie de căldură . În aceste cazuri, trebuie să îl mutați într-un loc mai cald din casă sau unde soarele il poate incalzi. Sau, în cazul în care separă aripile corpului, cu ciocul ușor deschis, este un semn că acesta sufera de caldura. În aceste cazuri este mai bine să puneți o ceașcă de apă în cușcă pentru a se scălda și a se răcori.

Dacă se sperie, aceste animale își atrag penajul pe corp , menținându-l rigid și respirând repede. Este normal să întinda gâtul în sus. S-ar putea să fi fost speriat de ceva ce au auzit în afara cuștii sau pentru că nu așteptau proprietarul lor. În cazul lăsării libere, nu este recomandabil să-l urmăriți pentru al introduce înapoi în cușcă. Va reveni pe cont propriu.

Spre deosebire de alte animale, perusii iubesc zgomotul , în special mediul ambient in general. Deci, dacă porniți televizorul sau radioul în cazul în care există unul dintre aceste exemplare, nu ar fi ciudat să-l vedeți că se uita la el. Interesant este faptul că, deși iubesc zgomotul, sunt foarte fricosi, deci trebuie să fii foarte atent atunci când iei legătura cu ei.

Cum se comporta perusii atunci cand impart o cusca?

Perusi sunt animale sociabile, dar și teritoriale . În cazul în care veți avea mai multi exemplari, este esențial să trăiasca împreună de la început.

Doi masculi se vor lupta unul cu celalalt pentru a vedea cine detine cusca . Cine va mânca mai întâi, cine va bea înainte, cine va ajunge pe un băț … ei nu se vor ucide unul pe altul, dar vor face multe daune. În cazul femelelor, este normal să se lupte una cu cealaltă, așa cum este în natura lor, mai ales dacă există un alt bărbat în cușcă.

Din acest motiv, aceste animale trebuie să trăiască împreună de la o vârstă fragedă sau să cumpere o cușcă suficient de mare pentru a putea circula liber și fiecare sa aiba un teritoriu.

Cum distingem varsta si sexul unor perusi?

Deși nu poate părea așa, distingerea vârstei și a sexului unui perusi este foarte simplă. Vârsta este determinată de liniile de pe frunte . Tinerii au frunțile acoperite cu linii, în timp ce adulții o au neteda. În plus, tinerii au pene cu tonuri mai puțin intense. Un alt mod este culoarea ochilor; tinerii perusi au un ochi complet negru, în timp ce adulții au un cerc alb cu un punct negru.

În ceea ce privește modul de diferențiere a unui bărbat de o femeie, cheia este găsită la nari,  partea superioara a ciocului în jurul nărilor. Bărbații au această zonă complet albastru, în timp ce femelele au un ton alb culoarea smântânii, cu excepția stadiului de imperechere, că au culoare de culoare brună.

Ce cusca trebuie sa cumperi pentru perusi?

Cea mai importantă întrebare în ceea ce privește îngrijirea unuia dintre aceste animale este: ce cusca să cumperi? Da, este posibil ca perusi să se obișnuiască să trăiască cu puțină libertate prin casa, dar cea mai mare parte a timpului său o va petrece într-o cușcă. De aceea este important să o alegeți bine.

Dimensiunea minimă a cuștii trebuie să aibă o lățime de 50 cm dacă veti alege un singur perusi. În cazul pentru doui, este mai bine să aveți un metru lățime. Acum, de ce atât de larga? Și inalta? De fapt, înălțimea va oscila in aproximativ 30 cm, dar acest lucru nu este atât de important. Motivul se datorează faptului că perusii profită mai mult de spațiul orizontal decât cel vertical pentru a se deplasa. Este ideal ca colivia să aibă bare orizontale, deoarece aceste animale le place să urce pe pereții lor pentru a arunca o privire în afară.

Acum, cum rămâne cu forma cuștii? Mulți fac greșelile teribile de a cumpăra o cușcă rotundă sau simulează forma unui conac. A cumpăra acest tip de cuști singurul lucru care provoacă este că perusul este dezorientat. Prin urmare, cel mai bine este să o cumpărați pătrată sau dreptunghiulară. De asemenea, nu se recomandă ca barele din cușcă să fie albe, deoarece acest lucru face ca vederea perusului să fie foarte dificilă. Separarea dintre bare trebuie să fie de cel puțin 1 cm , pentru că în cazul în care este mai mic, picioare mai mici sau ciocul ar putea sa si le prinda. Și cât de mult mai multe ușite mai bine, pentru a pune apa și alimente.

Odată ce este aleasă cușca, se produce adevărata durere de cap: accesoriile. În mod implicit, cuștile au deja o serie de accesorii, cum ar fi alimentatorul, cuierul sau jucăria. Dar mulți gresesc într-un singur lucru: alimentatorul. Ca regulă generală, alimentatoarele sunt agățate în afara cuștii și sunt transparente. Ele nu sunt recomandate pentru perusi, deoarece il forteaza sa introduca capul printr-o gaură pentru a se hrăni. Si asta daca nu ar fi suficient, fiind transparent, perusul va crede ca pe acolo se poate scăpa, astfel încât va goli alimentatorul pentru a încerca sa scape.

Din acest motiv, cele mai bune alimentatoare sunt cele care atârnă în interiorul cuștii , eliminandu-le pe cele exterioare, cât și acoperirea găurilor lăsate expuse. Se umple ușor și este ușor de curățat. Cu băutorul, există mai puține îngrijorări. Va fi suficient să alegeți un băutură de tub, din plastic și să-l așezați astfel încât sa poata bea perusii.

Mulți aleg să lase umerasele pe care le aduce cușca, dar fac o greșeală teribilă. Acestea sunt realizate din plastic, cu nuanțe albe cu striuri. Aceste striuri provoacă răni în piciorusele perusilor și nu sunt foarte bune încât aceste animale sa se plaseze pe ele. Cel mai bine este să schimbați aceste bare cu unele ramuri naturale. Nu este nevoie să le cumperi, deoarece orice ramură de copac, tăiată corespunzător, poate servi.

Acestea oferă un loc mai bun de agatare pentru perusi, sunt mai rezistente și nu cauzează rănirea picioarelor. În plus, aceleași ramuri servesc la curățarea picioruselor și a ciocului.

La fel ca alte animale, perusi iubesc jucăriile, pentru că îi ajută să scape puțin de monotonia lor. Cea care le place cel mai mult este leagănul, dar având și o funie sau o scară le plac. Nu este necesar să umpleți cușca de jucării, deoarece acest lucru va stresa animalul. În plus, este necesar să se evite oglinzile sau jucăriile care pot reflecta lumina cu orice preț , pentru că acest lucru va fi enervant pentru perusi și îi va stresa.

La baza cuștii este recomandabil să se plaseze un ziar, ceea ce va ușura curățarea. În timpul verii, este bine ca, în interiorul cuștii, perusi sa aiba o ceașcă sau un pahar de apă, unde poate sa se racoreasca, dar numai vara.

Unde asezi cusca unor perusi?

O altă întrebare foarte importantă, unde să plasăm cușca unui perusi? Cea mai mare greșeală a majoritatii proprietarilor este de a o plasa în zona de bucătărie în acest caz în care acestia sunt expusi la fum și vapori , care sunt mortale pentru ei. Nici nu le puteti plasa înapropierea unui televizor sau sub tuburi fluorescente , deoarece viziunea perusilor detectează flash-uri pe care le găsesc enervante și ar putea finaliza in ai stresa foarte mult.

Deci, unde să plasăm cușca? Camera de zi, aproape de o fereastră și departe de televizor este un loc bun . Este una dintre cele mai frecventate camere din casă și le permite să auda zgomotul din afară, deoarece iubesc zgomotul. La început se pot simți speriați, dar, puțin câte puțin, se vor obișnui cu mediul și vor iubi acea zonă. O zonă în care soarele se ridică dimineața, dar este întunecat noaptea, este perfect. În plus, pot fi ajutati să doarmă mai bine acoperindu-le noaptea cu o pătură întunecată, având grijă să lase un spațiu pentru ca aerul să treacă și astfel să nu se sufoce.

În cazul în care alegeți să atârnați cușca, trebuie să fie cel puțin la nivelul ochilor nostri. Acest lucru îi ajută să vadă totul de sus, cum sunt obișnuiți. În cazul plasării cuștii pe o masă sau pe un picior special, ele trebuie să fie ridicate, astfel încât animalul să nu se simtă ciudat.

Deși soarele se dovedește a fi foarte benefic pentru aceste animale, este necesar să se acorde o atenție specială pentru a nu-i lăsa sub contactul direct al razelor soarelui . Nici nu pot fi într-o zonă cu multi curenti de aer, deoarece acestia îi fac să răcească. Trebuie să încercați diferite zone ale casei pentru a alege cel mai bun loc pentru perusi.

De obicei nu este foarte recomandat, dar în realitate nu există nici o problemă în mutarea custi dintr-un loc în altul. În timpul zilei, puteți lăsa perusii într-o zonă însorită, dar noaptea într-o zonă întunecată unde animalul este confortabil să doarmă. Desigur, trebuie să evitați mișcările bruște, pentru a nu se trezi în timpul transportului.

Ce se intampla daca decidem sa avem cusca perusilor in exterior?

Cine are o grădină și o mulțime de spațiu liber nu este ciudat faptul că preferă să scoată perusii din casă. În aceste cazuri, cuștile trebuie să fie mari, astfel încât să se poata mișca liber fără nici un disconfort.

Nu ar trebui să fie localizata într-un loc în care să primească direct razele soarelui fără a avea posibilitatea de a fi protejati, precum și acolo unde există curenți de aer puternici. De asemenea, țineți cont de faptul că trebuie sa aiba protecție împotriva ploii, un acoperiș peste cușcă și în interiorul acesteia un spatiu în care să se adăpostească.

Odată ce acestea sunt situate în afara casei, în acest caz nu trebuie să le mutați de acolo. Într-un apartament se obișnuiesc cu ceea ce este teritoriul, astfel încât nu sunt multe probleme, dar atunci când este în afara, nu le plac foarte mult schimbările . Prin urmare, trebuie să alegeți un loc unde să-i puteți tine pe tot parcursul anului si să-l aclimatizați. Spre deosebire de cei care sunt cumpărati sau adusi din afară, perusii născuti în cușcă nu vor avea probleme să se aclimatizeze cu noul lor mediu.

Marea problemă de ai avea în exterior sunt prădători ca rozătoarele . Trebuie să protejezi bine cuștile, astfel încât să nu poată ajunge la ele și să monitorizati bine că nu există unul în zonă. Aceasta ar putea provoca moartea perusilor.

Cum hranim un perusi?

Semințele sunt baza dieta lor , în special cele de ovăz, dar mănâncă, de asemenea, grâu și mei. Cu toate acestea, există și alte tipuri de alimente care le plac. Un exemplu este salata , care trebuie să fie dată în porții mici. O mâncare bună pentru a le oferi vara, deoarece conține apă și care îi ajută să se hidrateze.

Alte legume care pot mânca sunt morcovii, spanacul și chardul elvețian , care le furnizează vitamina A pentru dezvoltarea lor. Mărul este foarte bun pentru conținutul său ridicat de apă, deși perusii preferă banana pentru aroma sa. Cu alte cuvinte, căutați alimente bogate în vitamina A în timp ce sunt in  crestere, bogate în calciu și mai ales în iod.

În cazul în care dieta se bazează pe semințe, trebuie remarcat faptul că ei scot miezul din coaja, deci trebuie să schimbați alimentele zilnic sau nu vor mai vrea sa manance. Deși nu este foarte recomandat, puteți, de asemenea, să le dați câte o bucatica de pâine, paste sau orez fiert, precum și brânză și puțin ou. Unii oameni le dau și putina carne gătită, dar nu este recomandat pentru animal.